×

Login Utilizator

Statuia Sfantului Gheorghe

înapoi

Statuia Sfântului Gheorghe (omorând balaurul) din Cluj-Napoca este o copie a Statuii Sfântului Gheorghe din Praga. Copia a fost realizată în anul 1904 de Kalman (Coloman) Lux (1880-1961).
Statuia a fost amplasată la Cluj în jurul anului 1900, iniţial în "Piaţa Sf.Gheorghe" (redenumită în perioada comunistă în "Piaţa Gheorghe Sion", apoi în "Piaţa Păcii", în prezent "Piaţa Lucian Blaga"), în faţa Bibliotecii Universitare. În anul 1960 a fost mutată în piaţa mică din faţa Bisericii Reformate-Calvine de pe str.M.Kogălniceanu, locaţie considerată mai potrivită.
Statuia originală de la Praga (prima statuie ecvestră construită într-un loc public, fără a avea o legătură cu arhitectura) a fost realizată în anul 1373 de către sculptorii clujeni Martin (Marton) şi Gheorghe (György), fiii pictorului Nicolae (Miklos) din Cluj, la comanda împăratului Carol al IV-lea, totodată rege al Boemiei. Originalul statuii a fost mutat de-a lungul timpului în diverse locaţii ale Castelului Hradciani din Praga, iar în acest moment se află amplasat în „A Treia Curte”, lângă o mică fântână.

Localitatea: Cluj Napoca, judetul Cluj

Statuia Sfantului Gheorghe
Statuia Sfantului Gheorghe

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel