×

Login Utilizator

Statuia Generalului Ioan Dragalina

înapoi

Generalul Ioan Dragalina (1860-1916) s-a nascut la Caransebes, in acel timp in Austro-Ungaria, si este descendetul unei familii de graniceri banatene. A urmat scoala de cadeti din Timisoara, apoi si-a continuat studiile la Academia Militara de la Viena (1884) si a fost incadrat in armata austro-ungara.

In 1887, a demisionat din armata austro-ungara si a venit in Romania unde a fost incadrat in armata romana cu gradul de sublocotenent. A avansat treptat pe scara ierarhica, asa incat la inceperea Primului Razboi Mondial avea gradul de General de Brigada si a fost numit comandant al Diviziei I de Infanterie aflata la Turnu Severin. Este impuscat la 12 octombrie 1916 in zona Manastirii Lainici din Valea Jiului, unde conducea luptele impotriva austro-ungarilor. Moare insa dupa 3 saptamani la Bucuresti de septicemie, in urma infectiei de la rana.

Bustul Generalului Dragalina a fost dezvelit la Lugoj in 1932, in piata cu acelasi nume, la initiativa gen. Apostolescu. Pe soclu sunt montate 2 scene basorelief: Ioan Dragalina, ranit, continuand sa dea ordine si Scena din timpul unui atac.

Bustul a fost realizat de sculptorul Spiridon Georgescu (1887-1974). El insusi a fost incorporat si a luptat in Primul Razboi Mondial intre 1916-1918. Pe baza experientelor din razboi, a lucrat apoi mai multe sculpturi referitoare la acest subiect: "Gornistul", "In timpul armistitiului", "Pe campul de lupta" etc.

Tot sculptorul Spiridon Georgescu este cel care a realizat si Monumentul Eroilor Genisti (Statuia Leului) din Bucuresti langa Palatul Cotroceni.

Adresa: Str. Ioan Cuza
Localitatea: Lugoj, judetul Timis

Statuia Generalului Ioan Dragalina
Statuia Generalului Ioan DragalinaStatuia Generalului Ioan DragalinaStatuia Generalului Ioan Dragalina

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel