×

Login Utilizator

Schitul Iezeru

înapoi

Situat la nord de satul Cheia, in apropiere de orasul Baile Olanesti, Schitul Iezer este una dintre cele mai izolate sihastrii din nordul Olteniei. Primii ctitori ai acestui sfant lacas, sunt Radu cel Mare (1377-1383) si fiul sau Mircea cel Batran (1386-1418). Cu trecerea timpului, acest schit s-a degradat, dar a fost refacut, in anul 1559, la ~ 500 m distanta de cel vechi, de voievodul Mircea Ciobanu impreuna cu sotia sa, doamna Chiajna, fiica voievodului Petru Rares (1527-1546). Schitul poarta hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului". Schitul Iezeru are parte si de 2 legende de-a lungul istoriei. Prima, prezentata de Odobescu, povesteste ca Mihai Viteazul si-a ascuns aici visteria domneasca inainte de a trece cu armatele in Transilvania. Dupa uciderea lui, potrivnicii au navalit in schit, au taiat pe cei trei sute de calugari si au luat comoara.
A doua a fost istorisita in 1806 de batranul ieromonah Stefan, prin viu grai si, in cele din urma, consemnata de preotul Marin Pretorian. Conform acesteia, Mircea Ciobanu a avut doua fiice, dar a maritat-o mai intai pe cea mica, ceea ce a atras mahnirea si mania celei mari, care a fugit in Ardeal si s-a casatorit la repezeala cu un nobil ungur. Ea insa avea cunostinta ca tatal ei, zidind schitul Iezer, ingropase in zid un cazan cu galbeni, pentru ca, atunci cand biserica va ajunge sa se ruineze, banii sa fie gasiti si intrebuintati la refacere. Povestind totul sotului ei, acesta a venit la Iezer, a taiat capetele tuturor calugarilor, apoi a daramat biserica si, dand de comoara, a dus-o cu el in Ardeal.
Trupurile calugarilor ucisi au fost inmormantate intr-o groapa adanca, mai jos de schit, pe malul apei, la locul ce se cheama Crucile Mosilor.

Adresa: Sat Cheia
Localitatea: Baile Olanesti, judetul Valcea

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel