×

Login Utilizator

Platoul Meledic

înapoi

Se afla in Subcarpatii de Curbura, în bazinul superior al râului Slanic (afluent al râului Buzau), între râul Slanic (S), pârâul Jgheab (E), pârâul Meledic (N) si pârâul Sarat (V). Platoul Meledic este situat la 600 m altitudine fiind constituit din argile si gresii de cuvertura pe melasa miecena salmastra a unui masiv de sare, înconjurata de formatia de gresii si sisturi argiloase.

Formarea lacurilor a trecut prin trei faze: infiltrarea apei prin brecia sarii, scufundarea platoului cu fundul lacului si stabilirea legaturii cu reteaua hidrografica; în faza trei, în lipsa vegetatiei reglatoare a regimului hidric si fixarea de sol pe versantii lacurilor, datorita precipitatiilor a avut loc transport de material aluvionar care a impermeabilizat fundul lacului înrerupând legatura cu masivul de sare.
Aportul din pluvial si lipsa contactului cu masivul de sare (pe care s-a format aceste lacuri) a determinat îndulcirea apei si implicit schimbarea vegetatiei.

Pesterile de sare de la Mânzalesti constituie o salba cuprinzând: pestera din platoul Meledic (cea mai importanta), pesterile din bazinul Jgheabului, reunind 35 mari cavitati dintre care 26 în platoul Meledic si 9 în bazinul Jgheabului. Se considera ca este cea mai lunga pestera în sare de pe glob. Pesterile prezinta o diversitate de forme însotita de o policromie fascinanta cuprinzând alb imaculat, galben, roz, rosu, maro, cenusiu.

Stalactitele ajung pâna la 1,5 m lungime cu grosimi de 30 cm, la baza, adesea schimbându-si pozitia de la verticala la vârfuri în linie frânta (stalactite aberante). Stalagmitele sunt reduse având câtiva cm înaltime si cca. 8 cm diametru la baza. Amemolitele sunt lungi de cca. 1 m cu diametre mici.

Valoarea stiintifica este completata de existenta în zona a broastei testoase si a scorpionului într-un regim de clima blânda. Versantii platoului Meledic au canioane adânci de 5-6 m cu latimi de 0,5 - 3 m si rupturi de panta de 2 m. Este un loc superb, perfect pentru cei care vor sa se relaxeze. In zona se afla si un motel si casute de camping care pot fi inchiriate.

Adresa: Lopatari - Buzau
Localitatea: Lopatari, judetul Buzau

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel