×

Login Utilizator

Muzeul de Stiinte ale Naturii

înapoi

Este cea mai veche instituţie de acest gen din ţară.
Primele documente scrise care atestă existenţa pieselor muzeale si a colecţiilor din Aiud, datează din anul 1720, iar data oficială a înfiinţării muzeului este anul 1796, date despre care aflăm din manuscrisul intitulat "Catalogus Raritatum et Benefactorum". Documentul, care s-a păstrat din secolul al XVIII-lea la biblioteca documentară Bethlen, descrie colecţiile muzeului aiudean, pe frontispiciul căruia se putea citi următoarea inscripţie "Raritatum Et Rerum Naturalium Museum". Cel care a îmbogăţit colecţiile existente si a pus bazele organizării stiinţifice ale muzeului de la sfârşitul secolului al XVIII-lea a fost renumitul naturalist al timpului Franciscus Benkö, elev al lui J. F. Cmelin, naturalist celebru si colaborator al lui Linné. În decurs de mai bine de două secole si jumătate de existenţă a acestei instituţii stiinţifice, au depus o muncă perseverentă si competentă multi profesori si elevi care au avut o deosebită pasiune pentru istoria naturală.
Valoarea deosebită a patrimoniului muzeal constă în existenta unui număr considerabil de "rarităti" care provin din cele mai îndepărtate zone geografice de pe glob: Africa, America, Australia, Noua Zeelanda, Brazilia, Noua Guinee, Venezuela etc. Cele peste 35.000 de exponate au fost expuse în 4 săli, fiecare având un specific al său. Ordinea expunerii, oglindeşte mişcarea materiei de la materia anorganică la cea organică si produsul său cel mai înalt, omul. Între exponatele de valoare se află e
eşantioanele de meteorit căzut în Podişul Transilvaniei la Moci în 1882, fosila palmierului Sabal Major si fosile de mamut. În prezent, Muzeul de Stiinţe ale Naturii găzduieste 28.605 exponate din care 831 de geologie, 181 de mineralogie, 1.660 de paleontologie, 5.520 de botanică si 18.793 de zoologie.

Adresa: Str. Bethlen Gabor, Nr. 1
Localitatea: Aiud, judetul Alba
Telefon: 0258 .862.569
Adresa web: http://www.aiudonline.ro/turism/muzee

Muzeul de Stiinte ale Naturii
Muzeul de Stiinte ale NaturiiMuzeul de Stiinte ale NaturiiMuzeul de Stiinte ale Naturii

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel