×

Login Utilizator

Muzeul de Istorie - Casa Altemberger

înapoi

Muzeul de Istorie functioneaza intr-un spatiu reprezentativ pentru istoria locala a Sibiului: fosta primarie a orasului. Cladirea Primariei Vechi (cunoscuta si sub denumirea de Casa Altemberger dupa numele primarului in timpul caruia a inceput constructia cladirii), este cel mai important ansamblu de arhitectura civila gotica din Transilvania. Cea mai veche parte a cladirii este turnul-locuinta a carui construire a inceput la sfarsitul secolului al XV-lea de Thomas Altemberger, primar al orasului intre 1470-1491. Situat in coltul de sud-est al ansamblului, turnul-locuinta este o constructie de plan patrat care se ridica pe inaltimea de trei etaje. Aripa de cladire alaturata spre nord este construita tot de Thomas Altemberger. Dupa moartea lui Altemberger (1491), casa a ajuns in proprietatea lui Nicolaus Prol, iar apoi, din 1499, in cea a lui Johannes Lulay.

In perioada lui Lulay s-a ridicat un nou corp de cladire amplasat in partea de nord a complexului. In 1545 cladirea a fost achizitionata de oras de la urmasii lui Pempflinger in scopul transformarii sale în primarie. Inntre secolele al XVI-lea si al XVIII-lea, ansamblul Primariei Vechi s-a marit cu inca doua corpuri de cladire in sud si est. Ansamblul a functionat ca primarie pana in anul 1948. Intre anii 1967-1984, cladirea a intrat în restaurare datorita gradului avansat de degradare. Muzeul de istorie, care din 1959 functiona la parterul Palatului Brukenthal, se muta in acest ansamblu arhitectonic, in 1984. In frontonul portalului de acces in cladire este incastrata o placa de marmura, cu un text care, in limba latina, mentioneaza vizita facuta la Primarie de catre imparatul Iosif al II-lea in vara anului 1773.

Inceputurile colectiilor muzeului apartin perioadei de sfarsit al secolului XVIII, numeroase piese facand parte din proprietatea fondatorului muzeului, baronul Samuel von Brukenthal. Din colectiile sale, in patrimoniul Muzeului de Istorie, sunt prezente obiecte din domeniul numismaticii, antichitatilor dacice si romane, precum si numeroase piese de o deosebita valoare, apartinand epocii medievale sau moderne. Dintre acestea mentionam: mecanisme apartinand diferitelor discipline ale stiintei si tehnicii, instrumente muzicale, obiecte ale artei decorative (podoabe de aur si argint), portelanuri, sticlarie, textile, arme si produse de breasla. Dupa cel de-al doilea razboi mondial prin dizolvarea sau desfiintarea unor institutii culturale, patrimoniul muzeului s-a imbogatit considerabil prin transferarea in muzeu a unor colectii existente in oras. In anii 1990-1992, tematica a fost restructurata, insistandu-se asupra particularitatilor istorice ale zonei. Pe parcursul circuitului expozitional permanent si in depozite sunt obiecte care ilustreaza urmatoarele domenii: istoria straveche si veche, istoria medievala, istoria moderna, apoi domeniul artelor decorative, textile (costume de epoca), produse ale diferitelor bresle sibiene, arme si armuri, feronerie, sticlarie, numismatica, bancnote, medalii si decoratii romanesti si straine, etc.

Adresa: Str. Mitropoliei 2
Localitatea: Sibiu, judetul Sibiu
Telefon: 0269. 218.143
Adresa web: www.brukenthalmuseum.ro

Muzeul de Istorie - Casa Altemberger

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel