×

Login Utilizator

Muzeul Bogdan Petriceicu Hasdeu

înapoi

Este cunoscut sub denumirea populara de "Templul Spiritului". La 97 de kilometri spre nord de Bucuresti, în Câmpina, scriitorul si istoricul român Bogdan Petriceicu Hasdeu a construit între 1893 si 1896 palatul pe care l-a dedicat memoriei fiicei sale. În 1888, la 19 ani, Iulia murise din cauza tuberculozei. Legenda spune ca, Hasdeu se retragea deseori la resedinta sa de la Câmpina pentru a comunica, prin intermediul spiritismului, cu fiica lui. Deasupra intrarii principale se gaseste inscriptia "E pur si muove".

Numele Iuliei Hasdeu sta gravat pe fiecare dintre cele doua scaune din piatra din fata castelului, iar în mijlocul cladirii se afla o sculptura din lemn pictat infatisand pe Iisus Hristos, realizata de artistul francez Casciani. În spatele ei, este asezat bustul Iuliei Hasdeu.

Muzeul a fost deschis pentru public in timpul vietii lui Hasdeu. Expozitia valorifica documente de istoria culturii: fotografii de familie, documente, manuscrise, mobilier si obiecte personale care au apartinut carturarului si fiicei sale (circa 300 de exponate); carte veche, tablouri infatisandu-i pe Bogdan Petriceicu Hasdeu si Iulia Hasdeu; arhiva lui Bogdan Petriceicu Hasdeu; schitele lui pentru Castelul Iulia Hasdeu; primele editii ale operelor lui Bogdan Petriceicu Hasdeu (1838 - 1907) si ale Iuliei Hasdeu (1869 - 1888). Cladirea este monument de arhitectura, proiectata si construita fiind de insusi Bogdan Petriceicu Hasdeu.

Adresa: Bd. Carol I 199
Localitatea: Campina, judetul Prahova
Telefon: 0244 .335.599, 0244. 335.598

Muzeul Bogdan Petriceicu Hasdeu
Muzeul Bogdan Petriceicu HasdeuMuzeul Bogdan Petriceicu HasdeuMuzeul Bogdan Petriceicu HasdeuMuzeul Bogdan Petriceicu HasdeuMuzeul Bogdan Petriceicu HasdeuMuzeul Bogdan Petriceicu Hasdeu

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel