×

Login Utilizator

Monumentul Vanatorilor

înapoi

Monumentul Vânătorilor a fost construit în cinstea soldaţilor prahoveni din Batalionul 2 Vânători (condus de Alexandru Candiano-Popescu), care a contribuit hotărâtor la prima mare victorie românească din Războiul de Independenţă, atacul de la Griviţa (August 30, 1877).

După război, un grup foşti combatanţi, împreună cu alţi tineri entuziaşti, au început să strângă fonduri pentru ridicarea monumentului. În 7 ani au contribuit 20.000 de oameni, din toată ţara, şi construcţia a fost acordată sculptorului Giorgio Vasilescu.

Monumentul a fost dezvelit la 12 octombrie 1897 şi are o concepţie amplă, triumfală. Combină în jurul unui obelisc înalt de granit, aşezat pe un soclu cubic, elemente simbolice din bronz, reprezentând, în vârf, un vultur cu aripile desfăcute, ţinând în cioc un stindard, statuile a patru vânători, precum şi altoreliefuri cu scene de luptă, alegorii prezentând pe Zeiţa Victoriei.

Amplasat mai întâi pe rondul dinspre centru al Bulevardului Independenţei, a fost montat, după bombardamente (1954), în scuarul de lângă Pasajul superior Ploieşti şi apoi (1980) în centrul sensului giratoriu din faţa Gării Ploieşti-Sud.

Adresa: În faţa Gării de Sud
Localitatea: Ploiesti, judetul Prahova

Monumentul Vanatorilor
Monumentul VanatorilorMonumentul Vanatorilor

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel