×

Login Utilizator

Manastirea Tuturor Sfintilor Bucium

înapoi

Începuturile acestei mănăstiri îşi au obârşia legată de întemeierea schitului românesc “Prodromul” din Sfântul Munte Athos în secolul al XIX - lea. În anul 1853, Ieroschimonahii Nifon şi Nectarie, după ce au pus bazele întemeierii schitului athonit, au întemeiat la Bucium o mică sihăstrie cu rânduială de obşte asemănătoare celeia din Sfântul Munte, scopul acesteia fiind atât duhovnicesc cât şi misionar filantropic, pentru ajutorarea călugărilor români aflaţi în Sfântul Munte. Întemeierea schitului din Bucium a fost posibilă datorită donaţiei făcute de Grigore Alexandru Ghica Al II - lea, constituită din 3000 de galbeni şi o suprafaţă de teren de 4,1 hectare. Prima bisericuţă era încadrată intr-o clădire patrulateră, nu avea turlă, având înfăţişarea unui paraclis, care a fost sfinţit în anul 1871.

Acest aşezământ monahal numit până în anul 1918 “Metoc” sau “Conacul Bucium”, a dezvoltat în zona Iaşului un centru de spiritualitate şi linişte duhovnicească, fiind de-a lungul timpului şi loc de tihnă pentru mitropoliţii Moldovei.
Schitul Bucium s-a dezvoltat considerabil după anul 1942, în urma cumpărării a 22 de hectare de teren de la Prinţesa Ioana Rosetti Roznovanu, care includea şi câteva construcţii printre care “Palatul Roznovanu”, “Casa de oaspeţi” şi “Atelierul de olane şi conducte din lut pentru aducţiuni”. Între anii 1950 - 1977, în timpul arhipăstoririi mitropoliţilor Sebastian Rusan ( 1950 - 1956 ) şi Iustin Moisescu ( 1957 - 1977 ) şi în timpul vrednicului de pomenire stareţ Hrisostom Apostolache, biserica schitului a fost extinsă şi împodobită cu pictură de către pictorul Vasile Pascu, într-un stil tradiţional autohton de inspiraţie bizantină, fiind resfinţită în anul 1967, odată cu finalizarea picturii. Ridicarea schitului la rangul de mănăstire are loc în anul 1993, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei şi prin hotărârea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Astăzi, complexul monahal Bucium cuprinde: biserica, casa de oaspeţi “Sf. Antipa de la Calapodeşti” ( reşedinţa mitropolitană ), casa trapezar ( care înglobează: atelierul de pictură bizantină “ Sf. Ioan Damaschin” din anul 2005, chiliile călugărilor şi stăreţia ), “Casa Roznovanu II” ( chiliile călugărilor), depozitul de vinuri şi atelierul de tâmplărie, acestea două din urmă fiind coordonate în mod direct de Centrul Eparhial Iaşi al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.


În anul 1871, biserica Mănăstirii Bucium a fost construită ca un paraclis şi a fost sfinţită de Mitropolitul Moldovei, Calinic Miclescu. Dimensiunea acestuia era mult mai mică decât cea de astăzi, locaşul funcţionând ca metoc, şi având hramul “Sfinţii Athonului”.
Până în anul 1937, acoperişul clădirii era din ţiglă, când sub îndrumarea stareţului Mănăstirii din acea vreme, Hrisostom Apostolache, s-a renovat, acoperindu-se cu tablă, aşa cum este astăzi.
În anul 1952 se încep lucrări de reconstrucţie iar clădirea paraclisului devine o mică bisericuţă. Cea mai mare parte a zidurilor s-a păstrat, iar arhitectura nu s-a modificat în mod semnificativ. În anul 1954 acest lăcaş este sfinţit de către mitropolitul Sebastian Rusan.
În 1964, mitropolitul Iustin Moisescu hotărăşte efectuarea unor modificări la biserica mănăstirii: ridicarea turlei, înălţarea podului, demolarea unor magazii, amplasarea clopotniţei etc.
Pictura bisericii a fost realizata de catre pictorul Vasile Pascu in anul 1966 in tehnica “al fresco” dupa programul iconografic conform ierminiei picturii bizantine.
În anul 1967 are loc resfintirea bisericii, primind hramul “Duminica Tuturor Sfintilor Athoniti”
În urma tuturor modificarilor, biserica se prezinta astazi avand un plan in forma de cruce trilobata inscrisa, cu abside rotunjite, cu bolti sprijinite pe doua arcade.
În anul 1995, lângă biserică se construieşte un pangar, iar în anul 2005 tot exteriorul bisericii şi al anexelor ei a fost recondiţionat.

Mai multe detalii despre mânăstire găsiţi la adresa: www.manastirea-bucium-iasi.ro şi www.icoanebucium.blogspot.com.

Adresa: Str. Păun, nr. 14, 700274
Localitatea: Iasi, judetul Iasi
Telefon: 0720 015 460 / 0755 344 032 (luni - vineri orele 10:00 - 17:00)
Adresa web: www.manastirea-bucium-iasi.ro

Manastirea Tuturor Sfintilor Bucium
Manastirea Tuturor Sfintilor BuciumManastirea Tuturor Sfintilor BuciumManastirea Tuturor Sfintilor BuciumManastirea Tuturor Sfintilor BuciumManastirea Tuturor Sfintilor BuciumManastirea Tuturor Sfintilor Bucium

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel