×

Login Utilizator

Manastirea Ghighiu

înapoi

Sfânta Mănăstire Ghighiu, cu hramul Izvorul Tămăduirii, s-a ridicat în anul 1817, pe terenul donat de Măriuţa Râfoveanca, monahului Agapie, care căuta loc pentru construirea unui schit. Astfel mânăstirea şi biserica s-au înălţat pe vremea voievodului Ioan C. Caragea, mitropolit fiind în acea vreme ÎPS Nectarie.

Cele mai vechi mărturii despre acest locaş datează de pe la sfârşitul secolului al XVI-lea când este menţionată existenţa vechii mânăstiri a logofătului Coresi şi a soţiei sale.

Între anii 1858-1866, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit Nifon şi din iniţiativa stareţilor Eftimie şi Antonie, se începe construirea bisericii actuale chiar pe temelia fostei bisericuţe de lemn, sfinţindu-se tot cu hramul Izvorul Tămăduirii, la 31 martie 1866.

Fundaţia actualei biserici este din blocuri masive de piatră, pe care s-au ridicat zidurile din cărămidă. Arhitectura bisericii aminteşte de caracteristicile stilului brâncovenesc: forma de treflă, o singură turlă pe naos şi pridvor în faţă.

Pictura este de influenţă italiană, exceptând scenele din turlă, autorul ei fiind Gheorghe Tăttărescu. Ea îşi păstrează şi azi forma, claritatea şi prospeţimea pe care le-a avut în 1864.

În istoria mânăstirii sunt consemnate şi alte evenimente dintre care unele pline de dramatism. Spaţiile gospodăreşti au fost transformate în casă de doctorii în timpul epidemiei de holeră din anul 1892. Au urmat apoi foarte multe incendii: în 1906, 1909, 1922 – când a ars biblioteca mânăstirii, 1945 şi 1946.

În timpul primului război mondial, trupele germane au transformat mânăstirea în fabrică de conserve, distrugând chiliile şi alungând pe călugări.

În timpul celui de-al doilea război mondial, datorită bombardamentelor din 1944, a fost distrus paraclisul, astfel încât din el au mai rămas doar catapeteasma şi peretele de la intrare. Paraclisul cu hramul Învierea lui Lazăr, a fost ridicat între anii 1832-1833.

În 1952 Patriarhul Justinian Marina transformă lavra în mânăstire de călugăriţe şi începe restaurarea generală a mânăstirii între anii 1954-1958.

Mânăstirea este protejată prin lege ca monument istoric de arhitectură şi artă.

O icoană de excepţie aflată în mânăstire este Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul în braţe, datând din secolul al XVI- lea. Ea a fost dăruită de episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis, din Siria, la 25 februarie 1958.

Colecţia de artă religioasă datând din anul 1964 constituie un adevărat tezaur de tipărituri, icoane vechi şi alte valori ale patrimoniului cultural şi istoric.

Localitatea: Barcanesti, judetul Prahova
Adresa web: www.manastireaghighiu.ro

Manastirea Ghighiu

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel