×

Login Utilizator

Hanul lui Manuc

înapoi

Hanul lui Manuc este o clãdire veche din București, important obiectiv turistic și monument istoric. Întemeietorul sãu, Manuc Bei (Manuc Mârzaian), s-a nãscut în 1769 la Rusciuc. În vremea sultanului Mustafa al IV-lea obține demnitãțile de dragoman și bei. În anul 1808 este numit Bei al Moldovei.
În 1806, Manuc ajunge în capitala Țãrii Românești, și este silit sã se stabileascã aici pe termen lung din pricini legate de rãzboiul ruso-turc. În a doua jumãtate a aceluiași an începe construcția hanului, ce va fi terminatã în 1808. La vremea aceea, arhitectura sa era destul de inovativã, deoarece Manuc dorea ca hanul sãu sã nu aibã alura de fortãreațã a celor din secolul al XVIII-lea.
Terenul pe care este construit a aparținut, pânã la sfârșitul secolului al XVIII-lea, Curții domnești. Odatã cu acest teren Manuc Bei mai cumpãrã și alte moșii: Dragomireștii din Vale, Dragomireștii din Deal, Curtea Veche, Bolasca, Trãmudeasca, Giulești, Popești, Mudurgan, Brobodeț, Hagi-Gheorghe, Cuhnești, și altele, pomenite în testamentul sãu din 1815.
Arhitectura exactã a hanului în configurația sa inițialã nu se cunoaște, însã, din descrierile de la începutul secolului al XIX-lea reiese cã la subsol se aflau 15 pivnițe boltite, la parter existau 23 de prãvãlii, douã saloane mari, zece magazii, camere de servitori, bucãtãrii și un tunel în care încãpeau cam 500 de persoane. Etajul dispunea de 107 odãi, cele mai multe folosite pentru oaspeți. În curtea interioarã exista o cafenea și o micã grãdinã cu fântânã artezianã. Între fațada dinspre Dâmbovița și râu se costruise un chei de piatrã, lat de peste un metru. Mai târziu, dupã ce Dâmbovița a fost canalizatã pentru deschiderea Halei de Carne, lângã aceastã fațadã s-au mai adãugat câteva prãvãlii.

Adresa: Str. Francezã nr. 62-64
Localitatea: Sectorul 3, judetul Bucuresti
Adresa web: http://www.hanulluimanuc.ro

Hanul lui Manuc

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate.