×

Login Utilizator

Cula Maldarescu

înapoi

Impunătoare prin masivitatea zidurilor, cula a fost construită în anul 1812 de catre Gheorghiţă Măldărescu, chiar dacă din inscripţia de pe peretele etajului se poate descifra 1827, acesta este anul executării stucaturilor.

Construcţia de formă dreptunghiulară, cu un ieşind în partea de vest este alcătuită din parter şi două etaje. Parterul prezintă caracteristicile culei, fiind prevăzut cu o uşa de acces din lemn de gorun masiv, comuna beciului şi parţii locuite a culei şi cinci ferestruici înguste ce par niste metereze. Aici se văd stâlpii enormi din lemn, care susţin grinzile masive. Remarcată pentru decorul deosebit de autentic, această încăpere a fost folosită foarte des în producţiile cinematografice, aici turnându-se filme de referinţă ca : „Neînfricaţii”, „Drumul Oaselor”, „Iancu Jianu – Haiducul”.

Etajul I cuprinde o încăpere mare, iatac şi o sala, iar la etajul al II-lea două odăi, o încăpere mai mică şi un vast cerdac, al cărui tavan este împărţit în trei registre, având fiecare la mijloc câte un motiv decorativ.

Se poate observa varietatea şi frumuseţea sobelor cu gura de încărcare într-o cameră şi soba în alta, cu modele diferite de la o încăpere la alta şi care sunt mărturii vii ale artei unui meşteşug de mult apus.

In 1910 I.G.Duca, îndrăgostit de pitorescul locului, încă de pe vremea când fusese numit judecător la ocolul Horezu, aflând că cele două construcţii sunt nelocuite, cumpără şi hotărăşte să-şi construiască în apropiere o modestă casă de vacanţă. Tot el este şi cel care, prin pasiunea lui pentru tradiţie şi autentic, încearcă să amenajeze interiorul culei Măldărescu, într-un mod cât mai original. Astfel, aflăm că la 1912 „pe tavanuri sunt spânzurate tot felul de candele de argint şi căldăruşi de aramă din care atârnă flori; pe pereţi sunt înşirate farfurii lucrate de ţărani, icoane vechi adunate de pe la bătrânii satelor, prosoape, cruci, sfeşnice cumparate de prin bâlciuri îndepărtate; pe jos şi pe scaune sunt întinse într-o neregulă plăcută tot felul de scoarţe, laicere şi covoare vechi.”

Astăzi, întrucât majoritatea acestor obiecte au dispărut, se încearcă organizarea unei expoziţii permanente care sa păstreze în linii mari aceeaşi tendinţă de la începutul secolului.

Localitatea: Maldaresti, judetul Valcea

Cula Maldarescu
Cula MaldarescuCula MaldarescuCula MaldarescuCula MaldarescuCula MaldarescuCula MaldarescuCula MaldarescuCula Maldarescu

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel