×

Login Utilizator

Catedrala romano-catolica

înapoi

Clădirea catedralei este opera arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt, cel care a acceptat propunerea Episcopului Pál Forgács de a o construi. Interesant de semnalat este faptul că, incepand din anul 1750 și până în 1 mai 1752, când se pune piatra de temelie, numele arhitectului austriac este omniprezent, însă, din acest moment, el dispare și este înlocuit de cel al constructorului italian Giovanni Battista Ricca, cel care introduce elemente inspirate din biserica „IlGesu” a lui Vignole.
Catedrala este compusă dintr-o navă principala, două navete secundare, transept și o absidă de dimensiuni monumentale. În interior are o orgă, funcțională și azi, ce datează din anul 1780. Ceea ce este și mai important este faptul că aceasta a fost donată catedralei de către împărăteasa habsburgică Maria Tereza. După moartea arhitectului italian in anul 1756, lucrările se întrerup și vor fi continuate de arhitectul italian, Domenico Luchini, iar din 1762, o dată cu începerea lucrărilor la palatul episcopal, de Johann Michael Neuman. După mai multe modificări de planuri şi stagnări ale lucrărilor, în vara anului 1779 lucrările iau sfârșit. Un an mai târziu, pe 25 iunie 1780, are loc sfințirea lăcașului de cult.
Printre obiectele prețioase pe care le adăpostește amintim: pietrele tombale în stil gotic și renascentist aparținând vechii catedrale din Cetatea Oradea, precum şiherma cu moaștele regelui Sf. Ladislau I.
Accesul spre acest lăcaș de cult se poate face pe poarta ce dă în naosul catedralei, dincolo de gardul care împrejmuiește parcul palatului, spre Șirul Canonicilor.
Orar: zilnic intre orele 08.30-18.00.

Adresa: Str. Sirul Canonicilor, Nr. 2
Localitatea: Oradea, judetul Bihor

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel