×

Login Utilizator

Biserica Sfantul Spiridon Vechi

înapoi

Biserica a fost pentru prima oara atestata documantar in anul 1680, in timpul domniei lui Serban Cantacuzino. A fost refacuta intre anii 1746-1748, cu fonduri provenite de la Constantin Mavrocordat. Demolata in 1987, a fost reconstruita intre 1992-1995 si resfintita la data de 26 octombrie 1996.

Actuala pisanie de deasupra intrarii este poate unica in Romania prin faptul ca este scrisa si in limba araba si greaca. Acest lucru se datoreaza faptului ca mitropolitul Ungrovlahiei, Neofit Cretanul a inchinat biserica ca metoh al Patriarhiei Antiohiei si a rezidit biserica intre 1747-1748.

La 27 august 1987, Biserica Sfantul Spiridon Vechi a fost demolata (impreuna cu Opereta care se afla ca cativa metri), desi s-a incercat foarte mult salvarea ei prin translatare. Practic nu incurca sistematizarea lui Ceausescu, insa tot s-a dorit daramarea ei. S-a reusit insa salvarea celebrei pisanii, a coloanelor, a ancadramentelor de la ferestre, catapeteasma si icoanele.

Din dorinta oamenilor, biserica a fost reconstruita pe exact aceeasi temelie, respectandu-se inclusiv nivelul original de calcare cu 1m sub strada. Lucrarile de reconstructie s-au desfasurat intre anii 1992-1997, sub indrumarea arhitectului Florea Voicu de la Arhiepiscopia Bucurestilor, iar pictura in tehnica fresca a fost realizata de echipa pictorului Vasile Buzuloi, dupa proiectul Prea Cuviosului Arhimandrit pictor Sofian Boghiu, staretul Manastirii Antim. Toata pietraria salvata a fost pusa in acelasi loc, pisania in araba si greaca, coloanele de piatra din interior si exterior si ancadramentele de la ferestre.

Adresa: Piata Natiunile Unite, Nr.5-7
Localitatea: Sectorul 4, judetul Bucuresti
Telefon: 0744.301.732

Obiectiv turistic publicat cu sprijinul oferit de Mihai Patrascu

Biserica Sfantul Spiridon Vechi
Biserica Sfantul Spiridon VechiBiserica Sfantul Spiridon VechiBiserica Sfantul Spiridon VechiBiserica Sfantul Spiridon Vechi

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel