×

Login Utilizator

Biserica Sfanta Margareta

înapoi

În inima centrului medieval al oraşului se află o biserică evanghelică cu hramul Sf. Margareta. În 13 iulie, de ziua Sf. Margareta, era organizat un mare târg, unde se întâlneau meşteşugarii din toate parţile Transilvaniei, unde diferitele bresle ale meşteşugarilor stabileau măsuri pentru apărarea intereselor lor profesionale şi comerciale.

În urma marii invazii turceşti din anul 1438, care a afectat profund şi oraşul Mediaş, fortificaţia de apărare, probabil existentă, a fost întărită în jurul bisericii cu un zid dublu precum şi cu mai multe turnuri de apărare. Acest complex de fortificaţii s-a păstrat până în zilele noastre. Anul 1550 aduce Mediaşul la rang de oraş, turnul bisericii înălţându-se cu trei etaje. În 1551 pe turnul principal a fost construit în fiecare colţ câte un turnuleţ, ca semn că Mediaşul avea dreptul să pronunţe şi să execute condamnarea la moarte (jus gladii). De oricare parte a oraşului de azi ai privi peisajul urbanistic, din orice direcţie te-ai apropia de porţile sale, Turnul Trompeţilor îţi oferă cel dintâi privirilor, silueta zveltă şi graţioasă. Din înălţimile acestui turn, străjerii scrutau orizonturile zărilor, urmărind apropierea duşmanului, a cărui prezenţă o vesteau cetăţii cu trâmbiţa ce se păstrează şi azi în fondul muzeului. Clasificat printre primele zece turnuri înclinate ale lumii, amintind prin silueta sa de Turnul de la Pisa, acoperit cu ţiglă smălţuită în diferite culori, Turnul Trompeţilor se încadrează armonios în structura arhitectonica a bisericii evanghelice "Sfânta Margareta".

Biserica Sf. Margareta, în forma ei actuală, este o construcţie în stil gotic târziu, compusă din trei nave, având o lungime de 56 m şi o lăţime de 20 m. În interior bolţile bisericii se ridică până la înălţimea de 12 m. Turnul bisericii, înalt de 68,5 m este unul dintre cele mai înalte turnuri din ţară. În interior piesa cea mai valoroasă o reprezintă altarul triptic gotic târziu, datând din perioada 1480 - 1490. Partea cea mai importantă a altarului o reprezintă cele opt tablouri pictate cu scene din Patimile lui Iisus. Picturile au fost realizate de către un pictor necunoscut, după modelul altarului din biserica Schottenstift din Viena.

În nişele rămase goale din predela altarului se află mai multe pietre funerare. Prima din stânga este piatra funerară a lui Christian Schesaeus, cel mai important poet umanist transilvănean din secolul al XVI-lea. În rândul din mijloc se vede blazonul regelui Matei Corvin, al voievodului Stefan Bathory, precum şi stema Mediaşului. Lateral se distinge emblema oraşului Sibiu precum şi a altor unităţi teritorial-administrative care au contribuit la construirea bisericii.

Din anul 1732, pe galeria de vest a bisericii se află orga, care, în anul 1755, a fost înlocuită cu un instrument nou. Acesta dispune de două claviaturi manuale şi una cu pedale, având 24 de registre cu peste 1300 de tuburi (fluiere). Biserica mai posedă o valoroasă colecţie de covoare orientale, care dupa Braşov şi Sighişoara se situează pe locul al treilea între colecţiile bisericeşti. Sculpturile în lemn de deasupra amvonului, în stil baroc, au fost realizate în anul 1679 de către artistul transilvănean Sigismund Moess. Clopotele bisericii se află în turnul de deasupra intrării, în castelul bisericesc. Clopotul cel mai mare şi cel mai vechi datează din anul 1498. În iulie 1998 biserica a împlinit 500 de ani de la construire. În incinta cetăţii se poate ajunge prin mai multe căi de acces, care străpung centura fortificaţiilor, formând intrări ce odinioară se puteau bloca prin puternice porţi de apărare.

Adresa: Str. Herman Obert , Nr. 10
Localitatea: Medias, judetul Sibiu

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate. Design și programare Vectorpixel