×

Login Utilizator

Cimitirul evreiesc

înapoi

Cimitirul evreiesc din Moineşti este unul dintre cele mai vechi cimitire din România. Unele monumente sunt datate din sec. al XVII-lea. Cimitirul evreiesc de la Moineşti este situat pe şoseaua principală spre Dealul Osoiu, pe partea dreaptă, aproape de vârful dealului.
Cimitirul a rămas singura dovadă a prezenţei evreieşti în acest ţinut ascuns între coline. Când îi păşeşti poarta, cimitirul ţi se arată precum un parc căruia nu-i poţi vedea capătul.
Cel mai vechi mormânt datează din 1740. Pe piatra înnegrită şi deja acoperită de muşchi, literele, care formau altadată un nume, sunt aproape şterse de vremuri. Se descifrează totuşi ceva care aduce a Dovben Iehuda.
Undeva, cam la mijlocul cimitirului, se ridică o ştibl masivă, de piatră, semn al credinţei celor ce se odihnesc înăuntru, dar şi al avuţiei lor.
În rând cu celelalte monumente stă şi o piatră care te intrigă. Aparent cu nimic diferită de cele din jurul ei, are o semilună, în loc de Steaua lui David. Numele de pe mormânt, Iurist Elias, decedat in 1912, nu sugerează în nici un fel vreo explicaţie. Probabil ca misterul ciudatei inscripţii va ramâne veşnic nedezlegat. Undeva, mai jos, trei morminte alăturate sunt inscripţionate cu litere chirilice. Sunt soldaţi ruşi din primul război mondial, care au murit pe frontul din Moldova şi au fost aduşi la Moineşti ca să fie îngropaţi, pentru că nici un alt cimitir evreiesc nu mai era în zonă.

Localitatea: Moinesti, judetul Bacau
Adresa web: http://leolam-jewish-heritage-foundation.blogspot.ro

Cimitirul evreiesc

© Copyright 2019 Obiective Turistice. Toate drepturile rezervate.